Přeskočit na hlavní obsah

ERP: Má smysl vyvíjet vlastní systém řízení zdrojů?


Systémy pro plánování podnikových zdrojů (anglická zkratka ERP) se v posledních desetiletích dostaly do širokého oběhu. Podle statistik z roku 2017, 81% organizací byly buď v procesu implementace ERP, nebo dokončily implementaci. A proto existuje aktuální otázka: vytvořit svůj vlastní ERP systém nebo využít již hotové řešení?

Software pro plánování zdrojů: co způsobuje nespokojenost?

Technický pokrok a změny na trhu ovlivňují, jak společnosti hodnotí účinnost svých systémů řízení zdrojů. A bohužel tato hodnocení často nejsou ve prospěch těchto systémů. Hlavní příčinou zklamání je nesoulad mezi očekáváním a skutečností. Nadměrné sliby se přeměňují na dlouhodobou implementaci, nevhodný software, nevčasnou podporu a nespokojenost zaměstnanců.
Staromódní systémy plánování jsou neflexibilní a vyžadují reorganizaci celého pracovního procesu dle potřeb společnosti. To vede k problémům s přizpůsobením, protože každá firma podléhá vlastní logice - a ta musí být flexibilní a adaptivní.
Přechod na nové technologie je pro staré dodavatele většinou velmi obtížné. Často potřebují značné úsilí na podporu starších verzí svých produktů a nejsou připraveni k tomu, aby se přesunuli na nové platformy nebo změnili své softwarové nástroje, aby je přizpůsobili modernímu digitálnímu světu.
To přináší výhody menším dodavatelům i softwarovým společnostem, které jsou připraveny splnit nové požadavky zákazníků.

Softwarová řešení pro ERP systémy: nové požadavky.

Abychom byli konkurenceschopní, moderní systémy plánování zdrojů musí být založené na nových technologiích, které získávají sílu prakticky ve všech průmyslových odvětvích. Zavedení těchto inovací poskytuje velké výhody. Avšak, jelikož tyto nové technologie jsou samy o sobě stále ve vývoji, musí být systémy plánování zdrojů dostatečně pružné a nezávislé, aby rychle reagovaly na změny. Tyto nové důležité součásti ERP zahrnují:

  • Cloudové platformy. Cloudové řešení pomáhají ušetřit na dodatečném týmu vývojářů a vybavení. Díky tomu jsou ERP systémy přístupnější pro malé a střední podniky. Tato možnost poskytuje také přístup k systému pro každého zaměstnance z libovolného zařízení. Taková řešení lze snadno měnit v případě růstu společnosti.

  • Internet věcí. Díky internetu věcí (IoT) je provoz zařízení plně nebo částečně automatizován, což urychluje interakci mezi zařízeními. Přístup k datům je snadný z libovolného připojeného zařízení, což zlepšuje komunikaci a urychluje rozhodování.

  • Zpracování velkých dat a konsolidace databází. S nárůstem objemu dat a zvýšením jejich dopadu na obchodní úspěch je důležité, aby všechny firemní údaje byly shromážděny v systému, který je přístupný všem uživatelům.

  • Integrace umělé inteligence. Umělá inteligence urychluje zpracování dat a předvídající analýzu. Pomáhá optimalizovat pracovní postup založený na analýze každodenních interakcí mezi členy organizace. Může se také použít k sledování pracovního výkonu.

Přechod na nové technologie opět představuje dilema: hledat nový hotový produkt nebo dát přednost vývoji vlastních řešení?

Vyvíjet nebo kupovat - jak se správně rozhodnout?

Takže, které řešení je správné? Chris Doig, poradce technické mediální společnosti IDG, navrhuje začít vytvářet seznam požadavků na hodnocení softwarových potřeb společnosti a jejich hodnocení podle významu. Existují různé techniky, například reverzní inženýrství, které pomáhají odhalovat i skryté potřeby (což je užitečné bez ohledu na to, zda dáváte přednost hotovému produktu nebo vývoji).
Analyzujte, co nabízejí dodavatelé. Pokud se nabídka shoduje s potřebami vaší společnosti méně než z 80 %, nebo pokud chybí nějaká důležitá funkčnost, má smysl přemýšlet o vývoji.
Podívejme se na některé klíčové body, které bychom měli řešit při rozhodování.

Standardní ERP systémy: výhody a nástrahy.

Když začnete analyzovat možnosti, okamžitě narazíte na desítky dodavatelů systémů řízení zdrojů od takových obrů jako SAP a Oracle až po mnohem menší společnosti, které se specializují na produkty pro vaše konkrétní odvětví. S takovou bohatou volbou je snadné se vydat emocionálním rozhodnutím ve prospěch hotových řešení. V některých případech to bude optimální a někdy jediná správná volba. Ale ne vždy.

Co obvykle není hned známo, je délka a cena implementace a přizpůsobení. Řada IT manažerů říká, že hlavní obtíže a zpoždění nastávají tehdy, když jde o přizpůsobení zakoupených ERP produktů skutečným potřebám jejich podnikání. Neexistují žádné hotové systémy správy, které jsou vhodné pro všechny bez výjimky.

Další problém se projevuje při pohledu na budoucnost. Pokud je vaše společnost dynamická a rychle se rozvíjí, je důležité, aby se software mohl přizpůsobit a růst s podnikáním. Ovšem hlavním problémem standardních ERP produktů je nepružnost, většina těchto řešení neumožní významné úpravy. Vzhledem k ostrým technickým skokům, s nimiž se v současné době neustále konfrontujeme, se může stát, že budete muset začít za 5 - 7 let od začátku.

Kdy je vlastní ERP systém správnou volbou?

I když vývoj svého vlastního systému plánování vypadá pracně a nákladně, časem získáte mnoho výhod a vysokou návratnost.

Vlastní řešení jsou vytvořena pro váš pracovní postup, nikoliv naopak. Také usnadňují školení zaměstnanců, jelikož vývoj odráží skutečné postupy přijaté ve vaší společnosti. Takže pokud vám vše vyhovuje ve vašem pracovním postupu a nejste připraveni jej změnit v zájmu softwaru, vývoj vlastního řešení je pro vás správnou volbou.
Tato řešení jsou jedinečná, v nich nikdy nenajdete zbytečné funkce. Dodavatelé ERP systémů se však vždy pokoušejí do svých výrobků vložit až čtyřicet různých aplikací. Vzhledem k tomu, že mnoho společností nepoužívá přibližně 60 - 70 % funkcí zakoupených standardních systémů, proč za ně zbytečně utrácet?

Na druhou stranu je snadnější integrovat do uživatelského produktu ty aplikace a databáze, které skutečně potřebujete, a to v neomezeném množství. Současné společnosti jsou složité a dynamické. Různá oddělení vaší organizace mohou mít různé plánovací potřeby a sledovat prováděnou práci jinak. A to znamená, že potřebují různé techniky plánování procesů. Rozvoj vlastního systému ERP vám umožňuje vytvořit jednotnou komplexní platformu místo mnoha různých aplikací a platforem pro různé potřeby, což je klíčem k vyšší efektivitě.

Ve skutečnosti můžete vývojem vlastního produktu dokonce ušetřit peníze, pokud zvolíte správný přístup k vývoji.

Jak využít výhody vlastního vývoje

Mnoho negativních tvrzení o vývoji vlastního firemního produktu je výsledkem předchozích negativních zkušeností. Hlavním problémem je špatné pochopení potřeb vaší firmy vývojářem. Proto pokud chcete dobrý systém, potřebujete najít zkušený tým, který je připraven ponořit se do specifik pracovního postupu firmy. Dobrý tým může dokonce pomoci modifikovat vaši počáteční vizi a dosáhnout lepšího výsledku.

Agilní vývoj vám v tom pomůže, můžete začít s malou částí a rozvíjet softwarové prvky postupně. Tento vývoj umožňuje používat jednotlivé části systému dříve, což přispívá i návratnosti investic. Více o agilním vývoji si můžete přečíst zde.

Dalším důležitým bodem, kterému je důležité věnovat pozornost při práci se vzdáleným IT týmem, je kvalita kódu a dokumentace.

Závěr

Softwarový průmysl prochází významnými změnami, což ovlivňuje ERP produkty, které se také rychle mění pod podmínkou nové obchodní logiky a technického pokroku. Pro velké množství společností to znamená, že staré systémy řízení zdrojů nesplňují nové požadavky a jsou předmětem výměny.

Navzdory počátečním nákladům, vývoj vlastního ERP systému stojí za strávený čas a peníze. Pokud máte ve svých plánech budovat flexibilní, inovativní a významný podnik, ERP spojený s potřebami vaší společnosti vám umožní vyhnout se mnoha problémům v práci a být otevřený novým příležitostem.
Pozitivní zkušenost s vývojem závisí na správné volbě dodavatele, který musí pochopit vaši obchodní logiku. Mezi další základní požadavky na IT společnost patří kvalita kódu, agilní vývoj a připravenost pracovat s nejnovějšími technologiemi.

iQuest zaručuje vysoké standardy vývoje, jsme otevřeni pro složité a rozsáhlé projekty. Kontaktujte nás.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

10 způsobů jak se naučit programovat samostatně.

Programování je jednou z nejcennějších dovedností pro profesní růst, osobní rozvoj a vytváření něčeho úžasného. Je čas popsat deset tipů pro ty, kteří právě začínají svou cestu do programovacího světa. 1. Zjistěte, proč chcete programovat Zvolený směr ve výuce bude záviset na tom, proč se chcete naučit programovat a jak dlouho jste ochotni věnovat tomuto procesu. Pokud chcete být programátorem, je třeba začít s odborným kurzem (společnost Google sestavila seznam dovedností a kurzů pro ty, kteří chtějí být programátorem). Pokud chcete vytvářet hry a webové stránky pro zábavu ve svém volném čase, interaktivní kurzy jsou nejlepší volbou. Bloc vytvořil srovnávací tabulku kurzů v závislosti na zatížení, nákladech a důvodech k osvojení si programování. 2. Vyberte správný jazyk programování Neexistuje nejlepší programovací jazyk. Jakmile se naučíte jeden, nebude pro vás problém zvládnout další. Takže se nemusíte koncertovat na volbu pouze jednoho jazyka. Nicméně předpokládá s

14 tipů pro návrh ikon mobilních aplikací.

Ikona mobilní aplikace je malý obrázek, který prezentuje aplikaci v mobilním světě , na zařízení uživatele a na obchodech s aplikacemi. Pokud budete brzy vytvářet svoji mobilní aplikaci a návrh ikonky k tomu, přečtěte si tyto tipy. Pomohou vám vyhnout se chybám, se kterými se nováčci mohou setkat. Grafik by se měl soustředit na vzhled ikony, protože se uživatelé často pří výběru aplikace řídí právě vzhledem ikony. Proto nabízíme následující tipy pro vytvoření návrhu ikony mobilní aplikace. Postupujte podle pokynů mobilních výrobců Ikony neexistují samy o sobě, ale uvnitř grafického obalu určitého systému . Měly by se harmonicky vejít do rozhraní aplikace, nevypadat zvláštně vedle ikon jiných aplikací, ale současně být jedinečné. Proto vývoj ikony aplikace začíná seznámením se s příručkou výrobce systému. Zde jsou příručky, se kterými byste měli začít: Oficiální stránka věnovaná Material Design pro Android . Zde si můžete přečíst o stylu, animaci, komponente

Průvodce pro začátečníky ke spuštění a propagaci aplikace.

Poprvé vyvíjíte mobilní aplikaci ? Určitě máte spoustu otázek: Stojí to za to? Má to smysl? Jak se o tom lidé dozvědí? Zde jsou nejobvyklejší otázky a odpovědi, které pomohou začátečníkům vyvinout úspěšnou aplikaci. Mám hodně různých nápadů. Který si mám vybrat? Nejúspěšnější podnikatelé si vybudovali vlastní podnikání tím, že uvádí do praxe mnoho svých myšlenek. Proto se neomezujte na jednu myšlenku. Vytvoření aplikace je podobné vydávání hudebního singlu. Nikdy nevíte, který single přinese úspěch. Nápady testujte v aplikaci 4 až 6 měsíců, a pokud nevidíte rostoucí uživatelskou základnu, přejděte na další nápad. Mám nápad na aplikaci. Čím mám začít? Začněte tím, že svůj nápad jasně a podrobně popište na papír. Zkuste vytvořit detailní wireframe/šablonu budoucí aplikace. Poté, co jste určili vaše požadavky, potřebujete profesionální vývojářskou společnost, která bude schopna udělat návrh, projekt a vyvíjet Vaši aplikaci. Jak zjistím, jestli má uživatel zájem o mou aplikaci? M